wielomian
basia: prosze o pomoc w rozwiazaniu rownania
x3 − x2=−150
7 sty 21:54
Eta:
W(−5)= −125−25+150=0
x= −5
x3−x2+150=(x+5)(x2−6x+30)=0 Δ <0
jedynym rozwiązaniem w zb.R jest x=−5
7 sty 22:06
Mila: x3 − x2+150=0
szukam całkowitego pierwiastka wśród dzielników liczby 150.
W(1)=1−1+150≠0
W(−1)=−1−1+150≠0
w(−5)=−125−25+150=0⇔ wielomian (x3 − x2+150) jest podzielny przez (x+5)
Horner: x=−5
1 −1 0 150
1 −6 30 0
(x3 − x2+150)=(x+5)*(x2−6x+30)
(x+5)*(x2−6x+30)=0⇔
x+5=0 lub x2−6x+30=0 dokończ
7 sty 22:10
basia: okej dziekuje bardzo
7 sty 22:14
Mila:
7 sty 22:16