Błagam, proste zadania z ciagu
Vcat: Wyznacz liczbe dodatnich wyrazow ciagu an, n>=1, jesli :
a) an=−n2+8
b)an= −2n2+32
c) an= −1/2n2+8
d) an= −1/3n2+36
błągam pomóżcie, bo ja już nie myśle, od 3h robie zadania z matmy,,,
7 sty 21:33
Mila:

a)
−n
2+8>0
8−n
2>0
(
√8−n)(
√8+n)>0 i n∊N
+
(2
√2−n)(2
√2+n)>0 i n∊N
+ [2
√2≈2,8]
2 dodatnie wyrazy: a
1;a
2
Pozostałe zadania podobnie.
7 sty 21:54
Aga1.: Rozwiązuj nierówności an>0 i ze zbioru rozwiązań wybierz liczby naturalne dodatnie i policz
ile ich jest.
a) −n2+8>0 /*(−1)
n2−8<0
(n−2√2)(n+2√2)<0
teraz rysuj parabolę ramionami do góry
n∊(−2√2,2√2) i n∊N+
n∊{1,2}
Odp. Dwa wyrazy są dodatnie a1=7, a2=4,
natomiast a3=−1<0 i następne są ujemne.
7 sty 21:55
Vcat: dzia
7 sty 22:07