matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Witam, niebardzo wiem jak policzyc taka calke
asd:
∫{(x
2
+1)
2
dx{x
3
}
7 sty 21:25
asd:
(x
2
+1)
2
dx
∫
tak ta calka wyglada i czy mozna zrobic to tak
x
3
x
4
+2x
2
+1 dx
x
4
2x
2
1
∫
= ∫
+
+
x
3
x
3
x
3
x
3
1
1
=∫xdx+∫2x
−
1dx+∫x
−
3dx= x+2∫
dx+∫x
−
3dx+C= x+2ln|x|+
x
−
2+C
x
−2
7 sty 21:39
jikA:
Można.
7 sty 21:40