Oblicz :
Gumiś: Obilicz:
√4+√15 + √4−√15 − 2* √3−√5
7 sty 21:25
+-:
√(√(4+√15) + √(4−√15))2 =√4+√15+2√(16−15)+4−√15 =√10
√10−2*√3−√5=√2(√5−√6−2√5)=√2(√5−√5−2√5+1)=√2(√5−√(√5−1)2=
√2(√5−√5+1})=√2
8 sty 23:58
Eta:
Można też tak
| | (√3+√5)2 | | (√3−√5)2 | | (1−√5)2 | |
4+√15= |
| i 4−√5= |
| i 3−√5= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
√a2=|a|
| | √3+√5−√3+√5 +2−2√5 | | 2 | |
...= |
| = |
| = 2 |
| | √2 | | √2 | |
9 sty 00:14
jikA:
9 sty 00:29
Eta:
9 sty 00:30
Eta:
Oczywiście wkradł się chochlik
9 sty 00:32