Rówanie kwadratowe, parametr, odwrotności
Anula: Niech f(m) będzie suma odwrotności pierwiastków rzeczywistych równania kwadratowego:
(2m−7)x2 − I2m+1 −8Ix +2m=0,
gdzie m jest parametrem rzeczywistym. Napisz wzór funckji określającej f(m) i narysuj jej
wkres.
A więc potrzebuje obliczyć tu deltę, a nastepnie pierwiastki równania?
Δ= (I2m+1 −8I)2 − 4* (2m−7)*2m
i delta ma byc większa od zera?
7 sty 21:21
jikA:
Nie wiem jak zinterpretować nie ma słowa dwa różne więc Δ ≥ 0.
| | 1 | | 1 | | x1 + x2 | |
f(m) = |
| + |
| ⇒ f(m) = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | |
Δ = (2 * 2
m − 8)
2 − 4 * (2
m − 7) * 2
m
(2 * 2
m − 8)
2 − 4 * (2
m − 7) * 2
m ≥ 0
| | 1 | |
4(2m − 4)2 − 4(2m − 7) * 2m ≥ 0 * |
| |
| | 4 | |
4
m − 8 * 2
m + 16 − 4
m + 7 * 2
m ≥ 0
−2
m + 16 ≥ 0
2
m ≤ 16
2
m ≤ 2
4 ⇒ m ≤ 4
7 sty 21:38
Anula: Bardzo dziekuję za pomoc.
Znalazłam odpowedzi do tego zadnia :
f(m) = I 2
−(m−3) − 2 I
zaś m ⊂ (−∞;4> − {log
2 7}
I nie mam pojęcia dlaczego tam jest logarytm, ani jak można dojsć do takiedo wzoru funkcji
f(m). Bedę bardzo wdzięczna chociaż za drobne wskazówki, które mnie na to naprowadzą
7 sty 21:56
jikA:
Ponieważ a ≠ 0 więc 2
m − 7 ≠ 0 ⇒ 2
m ≠ 7 ⇒ m = log
27.
| | x1 + x2 | |
Tak jak napisałem f(m) = |
| teraz wzory Viete'a czyli |
| | x1x2 | |
7 sty 22:06