Fizyka
anon: Platforma o masie M=19 ton porusza się z prędkością V1=18 km/h. Na platformie znajduje się
armata o masie m=2 tony, której lufa skierowana jest poziomo do kierunku ruchu platformy. Jaką
prędkość V2 uzyska platforma po wystrzale z armaty, jeżeli pocisk o masie m0=60 kg wylatuje z
prędkością 600 m/s?
Proszę o rozwiązanie tego zadania i napisanie z czego korzystaliście z jakich wzorów i na co
oraz działów

Z góry dziękuję
7 sty 21:12
anon: Rozwiąże mi to ktoś, bardzo proszę!
7 sty 21:58
anon: pomoże ktoś?
7 sty 22:40
MQ: Zadanie niekompletne, bo nie wiadomo, w którą stronę skierowana jest lufa.
Trzeba skorzystać z prawa zachowania pędu.
7 sty 22:43
MQ: Poza tym nie podano względem czego jest prędkość pocisku.
7 sty 22:44
anon: Czyli błąd w treści zadania ale dzięki za wskazówkę z czego mam skorzystać
7 sty 23:05