rozwiąż równania
aguś: nie rozumiem zupełnie wyrażeń wymiernych, a konkretniej działań na nich.
raz robi się tak a raz tak.
np tak rozwiązałam równanie :
4x−1=(5x+2)*3=
4x−1=15x+6=
4x−1−15x−6=
−11x−7
a D:
5x+2≠0
5x≠ −2 /:5
ale juz np takiego przykładu zrobić nie potrafię z proporcji...
albo
| x+7 | | x−7 | | 22 | |
| + |
| = |
| |
| x−4 | | x−2 | | x2−6x+8 | |
Czy jest ktoś kto mógłby mi to wytłumaczyć ? Dlaczego raz robi się z proporcji a raz całkiem
inaczej ? i wQ jak to obliczyć .. jak zacząć
7 sty 21:09
agus: proszę o pomoc !
jutro mam poprawić sprawdzian
7 sty 21:21
kubkow: Przy takiego typu wyrażeniach, najważniejsza jest dziedzina, potem musisz po prostu upraszczać
te wyrażenia..w drugim przykładzie:
po pierwsze określ dziedzinę widać od razu, że x∊R\{−2;5}
sprowadź ułamki po lewej stronie do tego samego mianownika
| 4(x−5) | | 3(x+2) | |
| − |
| =2 |
| (x+2)(x−5) | | (x−5)(x+2) | |
teraz zajmij się licznikem i mianownikiem, kiedy już je obliczysz, pomnóż wszystko przez
mianownik, potem przerzuć na jedną stronę równania, a następnie zajmij się działaniami na
wyrazach podobnych
7 sty 21:26
agus: czyli wyjdzie x−16 ?
tak mi wyszło
7 sty 23:28