tryg
ja: kompletnie nie wiem jak się za to zabrać?
doprowadź poniższe wyrażenia do najprostszej postaci,wiedząc,że α ∊(0*,90*)u(90*,180*)
a)sin(180*−α)*cos(90*+α)−cos2(180*−α)
7 sty 21:02
ja: prosę o jakieś naprowadzenie,bo ja mam 5 podpunktów do zrobienia
7 sty 21:27
Aga1.: Gdy α należy do I ćwiartki to
sin(1800−α)cos(900+α)−cos2(1800−α)=
sinα*(−sinα)−(−cosα)2=−sin2α−cos2α=−(sin2α+cos2α)=−1.
8 sty 10:22
ja: dziękuję
8 sty 12:46
ja: ...a taki przykład:
sin(90*+α)*tg(180*−α)+cos(180*−α)*ctg(90*+α)=cosα*(−tgα)+(−cosα)*(−tgα)= ..i co dalej?
8 sty 13:24
ja: | | sinα | |
tg= |
| ...to mam podstawić? |
| | cosα | |
8 sty 13:26
ja: ..i wtedy wyjdzie −sinα+sinα=0

?
8 sty 13:28
Aga1.: Możesz, ale nie musisz, bo od razu widać, że wychodzi 0.
8 sty 15:11
ja:
8 sty 15:13
Julix: Sprowadź wyrazenie sin α x 1/tg α
23 maj 13:40
5-latek: należy zrobić zalozenie ze względu na tgα
Wiec sobie sprowadz to wyrażenie
23 maj 15:18