Ciąg
pi: W ciągu arytmetycznym (an) rosnącym a4 * a7 = −27 i a3 = 2 − a7.
Oblicz a1 i r.
Proszę o wskazówkę!
7 sty 20:48
Janek191:
a4 = a1+ 3r
a7 = a1 + 6r
a3 = a1 + 2r
Mamy więc
a4 * a7 = ( a1 + 3r)*(a1 + 6r) = − 27
a1 + 2r = 2 − ( a1 + 6r}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem
2 a1 = − 6r − 2r + 2 = − 8r + 2 / : 2
a1 = − 4r + 1
Wstawiam za a1 :
( − 4r + 1 + 3r)*( −4r + 1 + 6r) = − 27
( 1 − r )*(1 + 2r) = − 27
1 + 2r − r − 2 r2 = − 27
2 r2 − r − 28 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −1)2 − 4*2*( −28) = 1 + 224 = 225
√Δ = 15
r = ( 1 − 15)/ 4 = − 3,5 ⋁ r = ( 1 + 15) / 4 = 4
Ciąg ma być rosnący, więc r = 4.
a1 = − 4*4 + 1 = − 16 + 1 = − 15
Odp. a1 = − 15 oraz r = 4
===========================
7 sty 21:22