Prawdopodobieństwo
Madziaaaaaa: 3 kule białe, 2 czarne, 4 zielone. Losujemy jednocześnie 3 kule.
Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
a) 2 kul czarnych
b) co najmniej 1 czarnej
7 sty 20:44
Janek191: Mamy 3 kb, 2kc, 4kz , czyli razem 9 kul.
Losujemy jednocześnie 3 kule, zatem
9 ! 7*8*9
I Ω I = −−−−−−− = −−−−−−− = 7*4*3 = 84
3 ! * 6 ! 6
a)
I A I = 1 * 5 = 5
więc P ( A ) = 5/84
==================
b) 7 I
I B I = 2* −−−−−− + 1*5 = 42 + 5 = 47
2* 5 !
więc P( B ) = 47/84
===================
7 sty 21:41
Janek191:
W a) powinno być:
I A I = 1*7 = 7
P( A ) = 7/84 = 1/12
===================
7 sty 21:43
Janek191:
W b ) powinno być :
7 !
I B I = 2* −−−−−−−− + 1*7 = 42 + 7 = 49
2 * 5 !
więc P( B) = 49/84 = 7/12
=========================
7 sty 21:47