matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby niewymierne
Gosia:
Podaj przykład dwóch liczb niewymiernych dodatnich , których suma i iloczyn są liczbami wymiernymi. Prooszę o pomoc
7 sty 20:42
pigor:
... np. liczby niewymierne dodatnie 2+
√
3
i 2−
√
3
, bo ich suma : 2+
√
3
+ 2−
√
3
= 4 , a iloczyn : (2+
√
3
) (2−
√
3
)= 4−3 = 1 . ...
7 sty 21:13
Gosia:
dziękuję
7 sty 21:28