wielomiany
asdf: Uprość poniższe(rzeczywiste!) wielomiany:
a) x7 − x
b) x4 − x2 +1
7 sty 20:12
asdf: chodzi o rozklad na czynniki
7 sty 20:12
pigor: ... może o to chodzi

; ponieważ
kwadrat jednostki urojonej i
2=−1, to
b)
x4−x2+1= (x
2)
2−2x
2*
12+
14+
34= (x−
12)
2− (
12√3i)
2=
= (x−
12−
12√3i) (x−
12+
12√3i)
7 sty 20:22
pigor: ... a) x(x
6−1)=x(x
2−1)(x
4+x
2+1)= x(x−1)(x+1)(x
4+x
2+1)
no to może o to chodzi w
| | x6+1 | |
b) ponieważ x6+1= (x2)3+1=(x2+1)(x4−x2+1) ⇒ x4−x2+1= |
| |
| | x2+1 | |
7 sty 20:32
Aga1.: a)x7−x=x(x6−1)=x((x3))2−1)=x(x3−1)(x3+1)=x(x−1)(x2+x+1)(x+1)(x2−x+1)
7 sty 22:13