Pomocy przy pracy kontrolnej!!
Pudel:
Witam!
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych trzech zadań, będę bardzo wdzięczny.
1. Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetycznych wynosi 24. Jeśli dodamy kolejno do
pierwszej 3, do drugiej 2, a do trzeciej 6, to otrzymane liczby utworzą kolejne wyrazy ciągu
geometrycznego.
Znajdź te liczby.
2. Dla jakich x liczby: −4, x, x−3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego,
a dla jakich ciągu geometrycznego?
3. Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A=(1,1), B=(5,−3).
7 sty 20:08
ZK: Zadanie 2 Arytmetyczny 2x=−4+x−3 wylicz x
geometryczny x2=−4(x−3) tez wylicz x
Zadanie 3 .1. najpierw poczytaj co to jest symetralna odcinka .
2. Wyznacz srodek odcinka AB
3. Napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkty A i B
4. Teraz rownanie prostej prostopadlej do prostej z punktu 3 i przechodzacej
przez srodek odcinka AB .
zadania 1 nie chce mi sie liczyc . jest na forum poszukaj .
7 sty 21:28
Pudel: dziękuję
7 sty 22:46