matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciagi
jagodka1511:
Ciagi! proszę o pomoc. Suma dziesięciu wyrazów początkowych pewnego ciągu geometrycznego o ilorazie q=2 wynosi 341. Oblicz pierwszy wyraz ciągu.. Doszłam do tego i nie wiem co dalej: 341= a
1
*
1−2
10
1−2
7 sty 20:04
ja:
1−1024
341=a
1
*
−1
−1023
341=a
1
*
−1
1023a
1
=341 /:1023
1023
1
a
1
=
=
341
3
7 sty 21:30