funkcje trygonometryczne sumy i różnicy kątów
gdsgsd: Wyprowadź wzór:
7 sty 20:00
PW: | | α | |
Po prawej zastosować wzór połówkowy cosα=2cos2 |
| |
| | 2 | |
7 sty 20:41
pigor: ... np. tak :
cosα=cos2
α2=cos
2α2−sin
2α2=cos
2α2−(1−cos
2α2)=2cos
2α2−1 ⇒
⇒ 2cos
2α2=1+cosα ⇔ cos
2α2=
12(1+cosα) ⇒
⇒ |cos
α2|=
√12(1+cosα} . ...
7 sty 20:55
PW: Prostuję, popełniłem typowy błąd: zamiast poprawnego wzoru napisałem już wynik tego co będzie w
liczniku!. Oczywiście pigor podal poprawny wzór i dowód.
7 sty 21:04
gdsgsd: bardzo dziękuję ; )
7 sty 21:25