wielomiany
Saizou : może jakieś zadanko z wielomianów tylko proszę nie zasypywać mnie nimi

i nie aż takie "pomysłowe" (to do
ICSP i
ZKS)
7 sty 19:59
asdf: Wykaż, że wielomian x4 − 2x3 + 2x2 − 6x + 9 nie ma pierwiastków rzeczywistych.
7 sty 20:02
Saizou : x4−2x3+x2+x2−6x+9=0
x2(x2−2x+1)+1(x2−6x+9)=0
x2(x−1)2+1(x−3)2=0
wielomian miałby miejsca zerowe gdy
x=0 lub x=1 i x=3
a taka sytuacja nie istnieje cnu
7 sty 20:06
jikA:
To może coś takiego nie wiem czy kiedyś je widziałeś na forum.
Wykaż że dla każdego a ∊ R spełniona jest nierówność
a4 − a + 1 > 0.
7 sty 20:07
Saizou : może jakaś podpowiedź
7 sty 20:16
jikA:
Podpowiedź:
zastosuj myk trick 0 = m − m.
7 sty 20:20
Saizou : a4+1>a
+ komentarz
lewa strona jest zawsze dodatnia, nawet przy a→0,bo jest wtedy sumą liczby bardzo małej i 1,
zatem jest większa od a→0. Dla ujemnych lewa strona jest zawsze większa od prawej, a dla a→+∞
lewa też jest zawsze większa od prawej
czy tak może być
7 sty 20:29
asdf: ktoś chyba się wolframem posłużył
7 sty 20:32
Saizou : asdf jeśli chodzi o mnie to nie
7 sty 20:33
jikA:
Wolę inną odpowiedź taką ładną żeby było widać czarno na białym że to jest spełnione.
Spróbuj zastosować podpowiedź m − m = 0 aby coś dodać i odjąć.
7 sty 20:34
Saizou : brak pomysłów jedyne co mi przychodzi do głowy to
a4−a2+a2−a−1>0
7 sty 20:42
jikA:
O właśnie o to chodzi teraz już z górki powinno być.
7 sty 20:44
Saizou : a2(a2−1)+a2−a−1>0
niebieskie jest zawsze dodatnie i czerwone również
7 sty 20:46
Mat: a2(a2−1)2>0
7 sty 20:47
Saizou : czerwone jest zawsze nie ujemne
7 sty 20:47
Saizou : Mat twój wielomian jest 6 stopnia
7 sty 20:48
Mat: dobra jak już macie odpowiedź to
7 sty 20:49
jikA:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
To kolejna podpowiedź 1 = |
| + |
| + |
| . |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
Teraz już powinieneś zauważyć coś.
7 sty 20:50
jikA:
I tam pomyliłeś się nie −1 tylko 1.
7 sty 20:52
ZK: zadanie . dla jakich wartosci parametrow a,b ic wielomian x3+5x2+6x+2 jest podzielnikiem
wielomianu x4+8x3+ax2+bx+c
Nastepne Dla jakich wartosci a i b trojmian x2+x+1 jest podzielnikiem wielomianu
ax20+bx19+1.
7 sty 20:52
jikA:
a4 − a2 + a2 − a + 1 > 0
7 sty 20:52
Saizou : jestem ślepy albo czegoś nie widzę
7 sty 20:54
jikA:
Pomyśl chwilę na spokojnie nie potrzebie chcesz zrobić na szybko i może nie widzisz tego
jeszcze.
7 sty 20:56
Saizou : ZK
1) W(x)=x4+8x3+ax2+bx+c
W(x)=(x3+5x2+6x+2)(kx+l)=kx4+(5x+l)x3+(6k+5l)x2+(2k+6l)x+2l
k=1
5k+l=8→l=3
a=6*1+5*3=21
b=2*1+6*3=20
c=2
7 sty 21:02
jikA:
Dalej nie chce się poddać zdanie?
7 sty 21:10
Maslanek: a
4−a+1>0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a4−a2+ |
| +a2−a+ |
| + |
| >0 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Stąd (a2− |
| )2+(a− |
| )2+ |
| >0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Słowo komentarza...
7 sty 21:18
jikA:
Maslanek 
.
7 sty 21:22
Maslanek: Jak się zna rozwiązanie (które podałeś), to żadna trudność

Mozna by robić przez pochodne właściwie

, powinno wyjść
7 sty 21:23
Mat: To może coś takiego: wykaż że dla każdego xeC W(x)=x5−5x3+4x jest podzielny przez 120.
7 sty 21:24
Saizou : taką jakąś zaćmę miałem
7 sty 21:25
7 sty 21:26
Saizou : x(x
4−5x
2+4)=x(x
4−x
2−4x
2+4)=x[x
2(x
2−1)−4(x
2−1)]=x(x
2−1)(x
2−4)=(x−2)(x−1)x(x+1)(x+2)
jest to podzielne przez 5

chyba czegoś brakuje
7 sty 21:28
asdf: jest podzielne przez 5 i jest podzielne przez 6
7 sty 21:29
Saizou : a metoda komentarzowa może być
7 sty 21:29
jikA:
Jest to podzielne przez co najmniej 5! iloczyn pięciu kolejnych liczb.
7 sty 21:30
Saizou : to i tak mamy podzielność przez 30 a nie przez 120
7 sty 21:30
Mat: chyba może być; wychodzi iloczyn pięciu kolejnych liczb całkowitych więc... git
7 sty 21:31
asdf: to jest 5 kolejnych, czyli 5! = 120
7 sty 21:32
Mat: wśrod nich jest dokladnie jedna podzielna przez 5 , przynajmniej jedna przez 3 i 4 i do niej
jeszcze jedna podzielna przez 2 .
7 sty 21:32
Saizou : i znowu oczywistej rzeczy nie widziałem

coś kiepski wieczór dzisiaj
7 sty 21:32
Mat: w(x)= x5 + ax4 −bx3 −3bx2 +2cx + 12
g(x)=x3 + 4x2 + x −6
w(x) jest podzielny przez g(x) , znajdź a,b,c.
7 sty 21:36
Saizou : W(x)=(x3+4x2+x−6)(ex2+fx+g)
trzeba by to wymnożyć i przyrównać to co będzie stać przy x5 do 1 oraz wyraz wolny do 12 i
obliczyć a,b,c,d
7 sty 21:40
Mat: a co powiesz na g(1)=0 ?
7 sty 21:42
Saizou : co więcej e = 1
7 sty 21:43
Saizou : też można by rozłożyć wielomian G(x) do postaci iloczynowej i obliczyć układ
W(x1)=0,
W(x2)=0
W(x3)=0
7 sty 21:44
Mat: yhy
7 sty 21:46
Saizou : W(−3)=0
W(−2)=0
W(1)=0
i trzeba by to obliczyć, ale to pozostawię na kiedyś indziej
7 sty 21:51
jikA:
Jeszcze chętny na jakieś zadanie czy starczy?
7 sty 21:54
Saizou : możecie jeszcze coś wrzucić
7 sty 21:54
Mat: Dobrze Ci idze

ode mnie już ostatnie
W(x)= x
3 +px + q
ma 3 rożne pierwiastki
Udowodnij że p jest liczbą ujemną
7 sty 21:55
Saizou : a,b,c pierwiastki wielomianu
W(x)=(x−a)(x−b)(x−c)=x3+(b−a−c)x2+(ab+bc+ca)x−abc
a z tego wniosek że wszystkie pierwiastki są dodatnie, albo 2 ujemne i jeden dodatni
7 sty 22:00
Saizou : źle p ma być ujemne a nie q
7 sty 22:02
Mat: niestety nieee....
7 sty 22:03
Mat: btw
i przed x
2 b jest również na misusie
teraz coś z tym trzeba zrobić
7 sty 22:04
Saizou : a może jakaś podpowiedź
7 sty 22:05
Mat: przyrównaj to co wyszło do tej postaci z zadania, napisz czym jest p i q ... i czym x
2
7 sty 22:06
Saizou : −a−b−c=0
ab+bc+ca=p
−abc=q
i zapewne trzeba by to obliczyć
7 sty 22:10
Mat: z pierwszego :
a+b+c=0
(a+b+c)(a+b+c)=0
wymnażam
a daje mi to
2(ab+ac+bc)<0
nawias to p , c.k.d.
zmykam , dobranoc
7 sty 22:13
jikA:
Wyznacz wartości parametru m ∊ R dla których równanie
(x2 − 2x + m − 2)(|x − 1| − m + 1) = 0
ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste. Oblicz te pierwiastki.
7 sty 22:20
Saizou :

x
2−2x+m−2=0 lx−1l−m+1=0
x2−2x−2=m lx−1l+1=m
wystarczy sprawdzić dla m=−3 lub m=1
dla m=−3
x
2−2x−5=0 lub lx−1l+4=0
1 miejsce zerowe brak miejsc zerowych
dla m=1
x
2−2x −1=0 lub lx−1l=0
Δ=4+4>0
2 miejsca zerowe 1 miejsce zerowe
zatem ten parametr to m=1
ale da 3 chyba też
7 sty 22:33
Saizou : już wiem gdzie jest błąd, trzeba sprawdzić dla 3 a nie −3, bo wtedy funkcja kwadratowa ma 1
pierwiastek i by się zgadzało zatem m=1 i m=3
7 sty 22:40
Saizou : ja już dzisiaj nie myślę całe od początku robię to zadanie
7 sty 22:41
Saizou :

x
2−2x+m−2=0 lx−1l−m+1=0
−x
2+2x+2=m lx−1l+1=m
dla m=1
x
2−2x−1=0 lx−1l=0
Δ>0 1 pierwiastek
2 pierwiastki
dla m=3
x
2−2x+1=0 lx−1l−2=0
(x−1)
2=0 2 pierwiastki
1 pierwiastek
zatem m=1 lub m=3
i jest to ostatnie zadanko na dzisiaj
7 sty 22:46
jikA:
Dobrze dla m = 1 ∨ m = 3 tylko jeszcze pierwiastki wystarczy obliczyć i wszystko w porządku.
7 sty 22:47
Saizou : dla m=1
x1=1−√2 x2=1+√2 x3=1
dla m=3
x1=1 x2=−1 x3=3
7 sty 22:50
Saizou : to ja lecę narazie
7 sty 22:51
jikA:
Dobranoc.
7 sty 22:55