wykaż że każdy wielomian W w postaci wx= x^2n - 1 jest podzielny przez trójmian
Błażej: wykaż że każdy wielomian W w postaci wx= x2n − 1 jest podzielny przez trójmian x2 − 1
7 sty 19:51
jikA:
Chyba podzielny jest przez dwumian.
Q(x) = x2 − 1 ⇒ Q(x) = (x − 1)(x + 1) tak więc pierwiastkami wielomianu Q(x) są x = ±1
Z twierdzenia Bézouta pokażemy że wielomian W(x) dzieli się przez −1 oraz 1 co zakończy nasz
dowód.
W(−1) = (−1)2n − 1 = [(−1)2]n − 1 = 1n − 1 = 1 − 1 = 0
W(1) = 12n − 1 = 1 − 1 = 0.
7 sty 20:03
ZK: jika . czy aby naprawde x2−1 to dwumian ?
7 sty 20:16
Ajtek:
Tak, dwumian.
7 sty 20:22