Geo. analityczna
Arek : Dany jest okrąg o równaniu x
2 − 6x + y
2 − 4y +8 =0 a) Sprawdź czy punkt P(5;1) należy do tego
okręgu. napisz równanie stycznej do danego okręgu przechodzącej przez punkt P
sprawdziłem należy. wyprowadziłem równanie okręgu podstawiłem pkt P i git

jak drugą część zadania zrobić ? z warunku styczności jakoś, nie ?

tylko, że nie mam
porostej Ax+Bx+c=0..jakoś z tego pkt można to zrobić ? np. y=ax+b, 1=5a+b b=1−5a więc
y=ax+1−5a i wstawiam do wzoru na warunek ? głupoty mi wychodzą straszne xd −11a
2=1 xd
7 sty 19:44
ZK: Z tego rownania wyznacz srodek So okregu
Napisz rownanie prostej przechodzacej przez srodek So i punkt P
Napisz rownanie prostej prostopadlej do niej i przechodzacej przez punkt P. (styczna jest
prostopadla do promienia okregu )
7 sty 23:48
Eta:
Jeżeli okrąg o równaniu; (x−a)2+(y−b)2=r2 i P€ do tego okregu
to styczna ma równanie: (xP−a)(x−a)+(yP−b)(y−b)=r2
zatem: o: (x−3)2+(y−2)2=4 P(5,1) € do okręgu
styczna ma równanie: (5−3)(x−3)+(1−2)(x−2)=4 ⇒ y=......... dokończ
8 sty 00:05