7 sty 19:35
monika: proszę o pomoc!
7 sty 19:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
reguła de'Hospitala była
7 sty 20:05
monika: była ale jak to przekształcić?!
7 sty 20:07
monika: proszeo pomoc
7 sty 20:16
Godzio:
Licznik i mianownik dążą do
∞, więc z reg. H granica jest równa ilorazowi pochodnych
| | | | 1 | |
(x') = 1, zatem |
| = |
| → 0 |
| | 1 | | x + 1 | |
7 sty 20:18
monika: ln(1+∞)=∞
7 sty 20:24
monika: przepraszam zamiast x powinno być ex
7 sty 20:26
monika:
7 sty 20:35
monika:
7 sty 20:38
monika: | | ln(1+ex) | |
czy ktoś mi pomoże limx→∞ |
| |
| | x | |
7 sty 20:41
Maslanek: Z Hospitala:
| | ln(1+ex) | | | | ex | |
lim (x→∞) |
| = H = lim (x→∞) |
| = lim (x→∞) |
| = 1. |
| | x | | 1 | | 1+ex | |
7 sty 20:49
monika: tutaj korzystano 2 x reguła Hospitala?
7 sty 20:49
monika: | | 1 | |
a jak np zrobić limx→∞√x*sin(√x+1−√x)=limx→∞√x*sin( |
| ) |
| | √x+1+√x | |
7 sty 20:57
monika:
7 sty 21:03
monika: prosze o spr!
7 sty 21:12
monika: | | sinx | |
a teraz jak będzie z limx→0 |
| |
| | |5x| | |
więc granica nie istnieje
7 sty 21:16
monika: prosze o pomoc
7 sty 21:22
monika:
7 sty 21:29
monika: | | (1+x)(1+2x)*...*(1+nx) | |
limx→0 |
| |
| | x | |
7 sty 21:35
monika: | | 1 | | 1 | |
a jak zrobić limx→0 |
| −[ |
| ] |
| | x | | x | |
7 sty 21:44
monika:
7 sty 21:59
monika:
7 sty 22:05
monika:
7 sty 22:08
monika:
7 sty 22:20
monika:
7 sty 22:23