uklad rownan
Aleks: czy pomoze mi ktos pokolei rozwiazac uklad rownan?
x+2y+z=2m
−x+4y+z=8
2x−y−z=m−8
Z gory dziekuje.
7 sty 19:29
Edyta PK:
nadal potrzebujesz, bo nie chcę na próżno liczyć?
7 sty 20:50
Aleks: tak
7 sty 21:04
Edyta PK:
x=2m−2y−z
−2m+2y+z+4y+z=8
2(2m−2y−z)−y−z=m−8
x=2m−2y−z
6y+2z=8+2m
4m−4y−2z−y−z=m−8
x=2m−2y−z
3y+z=4+m
−5y−3z=m−8−4m
x=2m−2y−z
z=4+m−3y
−5y−12−3m+9y=−8−3m
x=2m−2y−z
z=4+m−3y
4y=4
x=2m−2y−z
z=4+m−3y
y=1
x=2m−2−z
z=4+m−3
y=1
x=2m−2−z
z=1+m
y=1
x=2m−2−1−m
z=1+m
y=1
x=m−3
z=1+m
y=1
7 sty 21:19
Aleks: Wielkie dzieki
7 sty 21:23