matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie x^3−5x^2−x+5=0
ZXCV:
rozwiąż równanie x
3
−5x
2
−x+5=0 może ktos rozwiązać i wytłumaczyć tak krok po kroku i bardzo bym prosił
7 sty 19:12
Aga1.:
x
3
−5x
2
−x+5=0 x
2
(x−5)−1(x−5)=0 (x
2
−1)(x−5)=0 (x−1)(x+1)(x−5)=0
7 sty 19:16