Dariusz: Kolejne kilka zadan do sprawdzenia i nie tylko:
1) Na stole lezy 5 kawalkow papieru. Dowolnie wybrany kawalek rozrywamy na 4 czesci.
Proces ten kontynujemy, tzn za kazdym razem bierzemy jakis kawalek i rozrywamy go na 4
czesci. Czy w ten sposob po pewnej liczbie krokow naszego procesu mozemy uzyskac
dokladnie 2007 czesci papieru?
Odpowiedz : Nie.
Zauwazamy, iz kazde takie rozerwanie powoduje wzrost kartek o 3. Zatem jezeli uzyskanie
2007 kartek jest mozliwe liczba 2007- 5 jest podzielna przez 3.
Sprawdzamy jednak i 2002 przystaje do 1 mod 3. Otrzymana sprzecznosc dowodzi iz nie mozna
uzyskac dokladnie 2007 kartek.
2) Dowiesc, ze jezeli a
2 + b
2 ≤ 2 to a + b ≤ 2.
Podzielmy obie nierownosci przez 2, otrzymujemy a
2 + b
2 / 2 ≤ 1 oraz a+b/2 ≤ 1
Teraz spierwiastkujmy nasza pierwsza nierownosc i mamy
√a2 + b2 /
√2 ≤ 1
Porownujac to z druga nierownoscia mamy
√a2 + b2 /
√2 ≥ a+b/2 a to juz jest
klasyczna nierownosc Qm≥Am... Jako, ze pierwsza nierownosc ≥ drugiej to konczy to dowod.
3) Dowiesc, ze dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b zachodzi:
(a+b)
4 ≤ 8(a
4+b
4) Jako, ze obie strony sa dodatnie spierwiastkujmy to sobie, tzn
4√(a+b)4 ≤ p4{8(a
4+b
4)
Lewa strona wynosi a+b
Prawa rozpisze:
4√8(a4+b4)
√p{8(a4+b4)
√p{8(a2+b2)2 - 16a2b2)
√√8(a2+b2) - 4ab)
√(√8a2+p{8b
2) - 4ab))
√(√8a + p{8b)
2 - 20 ab))
Mamy wiec
√8(a+b) -
√-20ab ≥ a+b; p moze to ktos dokonczyc, bo to
√-20ab brzydko
wyglada; P
4) Uduwodnic, ze wsrod 5 dowolnych liczb calkowitych niepodzielnych przez 5 zawsze
istnieja 2 ktorych roznica dzieli sie przez 5.
Zauwazamy, ze reszta z dzielenia przez 5 moze wynosic 0 1 2 3 4... jako, ze nasze liczby
sa niepodzielne to odrzucamy 0 ... zatem 2 liczby daja taka sama reszte i ich roznica
jest podzielna przez 5.
5) Wyznaczyc osttatnia cyfre liczby 2
2007 + 3
2007 + 4
2007 + 5
2007...
Rozpatrzmy wszystkie liczby...
Na poczatek zajmijmy sie 5
2007... udowodnijmy nastepujacy lemat... ostatnia cyfra potegi
piatki o wykladniku naturalnym zawsze wynosi 5...
5
1 = 5...zauwazamy, ze wielokrotnosc piatki moze miec na koncu 0 lub 5... nastepnie
zauwazamy, ze ta cyfra to 0 wtedy i tylko wtedy jezeli jeden z (czynnikow?

) jest
parzysty, a liczba 5 jest pierwsza i nieparzysta wiec jej potega nigdy nie jest
parzysta.
Nastepnie rozpatrzmy 3
2007 (bo latwe

)
Zauwazamy, ze 3
2 przystaje do 9 ktoro przystaje do -1 mod 10
Tak wiec 3
2007 rowna sie 3
2 * 3
1003 * 3 co przystaje do 1 * -1 * 3 czyli
przystaje do -3 mod 10 ktoro przystaje do 7 mod 10
Nastepnie zajmijmy sie 2 bo przeciez 2
2 = 4 wiec bedzie nam latwiej ; p
2
1 = 2 2
2 = 4 2
3 = 8 2
4 = 16 co przystaje do -4 mod 10 Zatem zauwazamy pewna
prawidlowosc...otoz 2
4n przystaje do -4 a 2
2n do 4 .... 2
2007 = 2 * 2
2n ; p tzn 8; p
oczywiscie wszystko w mod 10...
Pozostalo 4...ale 4
2007 = 2
2007 * 2
2007 co przystaje do 64 mod 10 czyli 4... Zatem
nasza ostatnia cyfra wynosi 4+ 8 + 5 + 7 mod 10 czyli 4