Pochodne
Asia: Oblicz pochodną z definicji:
y=x2+1 w pkt. x0
y=lnx w pkt. x0>0
Proszę o pomoc
7 sty 19:06
jikA:
| | (xo + h)2 + 1 − xo2 − 1 | |
limh → 0 |
| = |
| | h | |
| | xo2 + 2hxo + h2 − xo2 | |
limh → 0 |
| = |
| | h | |
lim
h → 0 2x
o + h = 2x
o
7 sty 19:13
Asia: a ten z logarytmem naturalnym ktoś umiałbym rozwiązać ?
7 sty 19:33
jikA:
Spróbuj analogicznie do poprzedniego gwarantuje nie zmęczysz się.
7 sty 19:43
Asia: chodzi mi o samo założenie że x0>0 ? jak mam to rozumieć ?
7 sty 19:53
Ajtek:
Dziedzina logarytmu x>0, zatem x0>0. Innymi słowy nie możesz liczyć pochodnej w punkcie nie
należącym do dziedziny, dlatego takie założenie.
7 sty 19:58
ZK: A jakie musi byc x z definicji logarytmu jesli podstawa to e
7 sty 19:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
bez różnicy ... liczba logarytmowana musi być dodatnia

wiedza z liceum się kłania
7 sty 20:01