.
zz: Dany jest wielomian W(x) = (x
2 − 9x +14)(x
2 + 3x + m). Wyznacz wszystkie wartości parametru
m, dla których wielomian ma dokładnie trzy pierwiastki.
Ogólnie wiem jak to zrobić, ale dlaczego trzeba zrobić takie założenia:
? Jeżeli Δ w drugim nawiasie jest równa 0, to dlaczego równanie musi też równać się 0 gdy
podstawi się rozwiązania z pierwszego nawiasu?
Czy jest ktoś kto mógłby pomóc mi to ogarnąć?
7 sty 19:04
jikA:
Sprawdzasz co dostajesz dla m który daje Δ = 0.
Następnie zakładamy że Δ > 0 i patrzysz co dostajesz dla m dającego f(2) = 0 i f(7) = 0.
7 sty 19:29
zz: ok dzięki
7 sty 19:45
jikA:
Możesz zapisać później odpowiedzi jakie Ci wyszły to się sprawdzi.
7 sty 19:47
Skipper:
pierwszy wielomiam składowy masz określony (bez parametrów) . Ma on dwa pierwiastki (2 i 7)
Aby cały miał dokładnie 3 pierwiastki to
− albo Δ drugiego =0 ... masz wtedy z drugiego jeden pierwiastek i musisz jeszcze sprawdzić
czy oby nie jest to któryś z tych dwóch
− albo Δ drugiego >0 ...dwa pierwistki ... ale jeden musi się pokrywać z którymś z dwóch
pierwszych
7 sty 19:48
Herbatnik: dzieki
7 sty 20:07