Oblicz objetosc graniastosłupa prawidłowego trojkatnego, ktorego krawedz podsta
paula1: Oblicz objetosc graniastosłupa prawidłowego trojkatnego, ktorego krawedz podstawy
ma dlugosc 10cm, a kat nachylenia przekątnej ściany bocznej do sasiedniej sciany bocznej ma
miarę 45stopni.
PROSZE BARDZO O POMOC

7 sty 18:57
asdf: pierw cos od siebie.
7 sty 19:07
paula1: ale wlasnie nie wiem co zrobic, prosze cie pomoz mi, błagam
7 sty 19:08
asdf: na pewno coś wiesz, dawaj
7 sty 19:16
paula1: prosze cie chociaz to zadanko, a inne zadania zrobie juz sama
7 sty 19:19
asdf: ale liczysz na gotowca, w takim razie na mnie nie licz..
7 sty 19:31
PW: Kąt między półprostą a płaszczyzną to kąt między tą półprostą a jej prostokątnym rzutem na tę
płaszczyznę. Wszystko zobaczysz, kiedy narysujesz przekątną ściany bocznej i jej prostokątny
rzut na sąsiednią ścianę boczną (jeden rzut już masz − to wspólny punkt przekątnej i
sąsiedniej ściany. Zastanów się, jak narysować rzut drugiego końca przekątnej.
Mam nadzieję, że wiesz jak wygląda graniastosłup prawidłowy trójkątny. Co to znaczy
"prawidłowy" i co to znaczy "trójkątny".
7 sty 19:33
paula1: nie licze na gootwca, chociaz prosze o zaczecie
7 sty 19:33
paula1: ze ma trojkat w podstawie
7 sty 19:34
7 sty 19:36
paula1: mozesz zaczac te obliczenia plis
7 sty 19:37
asdf: tw. cosinusów miałas?
7 sty 19:45
paula1: tak
7 sty 19:46
asdf:

β−45
o
to w czym problem?
a
2 = b
2 + b
2 − 2 * b*b*cos45
o
o ile dobrze pamiętam.
7 sty 19:52
paula2: i co dalej
7 sty 20:00
asdf: miałem zacząć to zacząłem, kończysz ty
7 sty 20:03
paula2: ale my czegos takiego nie mamy xd
7 sty 20:04
asdf: to moze pierw sie dowiedz co masz..pytałem o twierdzenie cosinusów odpowiedziałaś, że masz to
rób.
7 sty 20:05
7 sty 20:07
paula2: dzieki wiesz
7 sty 20:08
Mati_gg9225535:
7 sty 20:09
paula2: i teraz jak obliczyc a
7 sty 20:14
Mati_gg9225535:
V=?
V = P
p * H
a=10
H=?
zeby wyliczyc H potrzebujesz "x" z wyliczasz z funkcji trygonometrycznej dla α = 45
o
h ze wzoru:
tg45
o = 1
podstawiasz, wyliczasz x
zz Tw. Pitagorasa liczysz H = ...
V= ...
7 sty 20:14
Mati_gg9225535: Twoje słowa... Polecenie czytaj : "(...) krawedz podstawy ma długość 10cm."
7 sty 20:15
Mati_gg9225535: good luck
7 sty 20:15
paula2: aaaa ok. a dlaczego tg 45 stopni to 1

?
7 sty 20:18
asdf: bo sin45o=cos45o
7 sty 20:19
Mati_gg9225535:
bo tak JEST

w tabelce z wartościami funkcji trygonometrycznych i tego sie na
podstawie trzymaj
7 sty 20:21
paula2: ale h = 5 pierwiastek z 3?
7 sty 20:23
Mati_gg9225535:
7 sty 20:34
Mati_gg9225535:
tgα = tg45
o = 1
x = 5
√3
7 sty 20:53
7 sty 21:00