Proszę o pomoc
Dominika: Trójkąt prostokątny o przyprostokatnych mających długości 9cm i 12cm obracamy wokół krótsze
pryprostokatnej. Oblicz:
a) pole Pc powierzchni i objętości V powstałej bryly
b) kat rozwarcia stozka i kat nachylenia jego tworzące do płaszczyzny podstawy
Ktoś wie jak to rozwiązać?
7 sty 18:47
Mati_gg9225535: wiesz jaka figura powstanie ?
7 sty 18:47
Dominika: Nie....
7 sty 18:58
Dominika:
7 sty 19:27
Rafi:

narysuj sobie ten trojkat tak zeby krotsza przyprostokątna była pionowo tak jak na rysunku ,
podstawa to okrąg

tylko ta cholerna krecha mi sie wkradla . stozek Ci wyjdzie z tego
7 sty 19:32
Rafi: z tw. pitagorasa wyliczasz przeciwprostokatna. i to bedzie tworzaca stozka. 12 cm to promien
kola.
7 sty 19:34
Rafi: tworzaca to 15 cm
kat nachylenia do podstawy : sinα= 9/15 =3/5 = 0.6 w tablicach odczytujesz czyli 37 stopni.
kat rozwarcia stozka to 2β = (90st. − α ) 2 = 53 x 2 = 106 stopni rozwarcie stozka. sprobuj to
zrobic sama a wyniki sobie sprawdz
7 sty 19:38
dominika: Dziekuje, a wiesz moze jak przyklad b zrobic?
7 sty 19:45
dominika: Tworzaca 15 skad to sie wzielo
7 sty 20:06