.
kama: wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W(x)=(x2 + 4x + 2 )2006 przez P(x)=x2 + 4x + 3
jikA:
P(x) = x
2 + 4x + 3 ⇒ P(x) = (x + 3)(x + 1)
Wielomian W(x) możemy zapisać następująco
W(x) = P(x) * Q(x) + R(x) gdzie R(x) = ax + b ponieważ reszta jest co najmniej o jeden stopień
niższa od dzielnika w tym wypadku od P(x).
(x
2 + 4x + 2)
2006 = (x + 3)(x + 1) * Q(x) + ax + b
dla x = −1 mamy
((−1)
2 + 4 * (−1) + 2)
2006 = (−1 + 3)(−1 + 1) * Q(−1) + a * (−1) + b
(1 − 4 + 2)
2006 = −a + b
(−1)
2006 = −a + b
−a + b = 1
dla x = −3 mamy
((−3)
2 + 4 * (−3) + 2)
2006 = (−3 + 3)(−3 + 1) * Q(−3) + a * (−3) + b
(9 − 12 + 2)
2006 = −3a + b
(−1)
2006 = −3a + b
−3a + b = 1
Mamy układ dwóch równań
Który należy rozwiązać w ten sposób dostaniesz a oraz b czyli resztę.