Powierzchnia boczna walca po rozłożeniu jest prostokątem
Sandra: Proszę o pomoc z kilkoma zadaniami, pierwsze z nich:
Powierzchnia boczna walca po rozłożeniu jest prostokątem, którego boki mają długość 6 i 8. Jaki
jest promień podstawy walca?
7 sty 18:42
Licealista: r=3 lub r=4 zależy jak rozłożysz, można trochę dokładniej polecenie
7 sty 18:44
Sandra: To jest całe polecenie

Są 4 odpowiedzi:
a) 3
b) 3 lub 4
c) 4/pi
d) 3/pi lub 4/pi
7 sty 19:10
Sandra: Zakładam, że 6 to wysokość, jednak, jako że nie ma takiej informacji, dzielimy na 2 obie cyfry?
7 sty 19:12
d: odp d
7 sty 19:13
Sandra: Jeszcze gdyby ktoś mi wyjaśnił dlaczego, byłoby miło
7 sty 19:14
d: obwód to 6 lub 8 więc
2πr=6 \2π
r=3\π
2πr=8 \2π
r=4\π
7 sty 19:16
d: obwód może być inny bo zależy jak ten prostokąt odwrócisz
7 sty 19:18
Sandra: DZIĘKI!
7 sty 19:29