Funkcja kwadratowa
Hello :): Problem dalej z funkcją kwadratową.

Dla jakich wartości parametru m dwa różne pierwiastki równania:
−2x
2 + mx − 2m = 0
a) są większe od 1 b) są mniejsze od 2
Chciałbym tylko założenia.
Δ>0 w punkcie a) i b)
Ale co dalej?
Nie mogę zrozumieć treści dokładnie, bo są powiedziane różne pierwiastki.
Czyli mam także uwzględnić x
1 * x
2 < 0 ?
7 sty 18:41
Hello :): Hej?
7 sty 18:48
Hello :): Bardzo proszę o pomoc.
7 sty 18:53
Skipper:
... skoro oba pierwiastki mają być większe od 1 ...
x
w 
?
f(1)

? zauważ że a<0 czyli parabola "smutna"
7 sty 18:54
dragon: różne pierwiastki (Δ>0) nie oznacza, że są różnych znaków (x1*x2<0)
7 sty 18:55
Rafi: zrozumiales to czy mam Ci napisac to ?
7 sty 19:00
Hello :): Skipper nie rozumiem co masz na myśli.

dragon czyli mogę napisać, że są dwa różne pierwiastki, ale dodatnie, tak?
7 sty 19:00
Hello :): Czyli x1 * x2 > 1 i x1 + x2 > 1?
7 sty 19:01
Hello :): Rafi jedziesz.
7 sty 19:04
paula1: POMOZECIE MI W ZADANKU


PROSZE
7 sty 19:05
dragon: samo dodatnie raczej nie wystarczy dopisałbym jeszcze warunek f(1)<0, czyli 1.Δ>0 2. 2. f(1)<0
3.p>1, p − czyli wsp. wierzchołka
7 sty 19:05
Hello :): Ale to nie wyjdzie bo przedział z delty wyniesie m∊(0,16), a odpowiedzią jest m>16
7 sty 19:11
Skipper:
... a niby dlaczego taki z Δ

?
7 sty 19:16
Hello :): Ajjjjj... Mam błąd sorki.
Źle spojrzałem.
Ale dobra co dalej?
7 sty 19:20
ahg: to zadanie jest z rozszerzenia prawda?
7 sty 19:22
Skipper:
Δ>0
xw>1
f(1)<0
7 sty 19:25
Hello :): Tak.
7 sty 19:30
Hello :): 1 przypadek Δ>0 wynosi m∊(−∞, 0)u(16,∞)
2 przypadek wx>1 wynosi m>4
3 przypadek f(1) m>−2
Wszystko gra?
7 sty 19:39
ahg: pokazesz jak to zrobiles na poczatku ? Bo mi nie wychodzi..
pomijajac te warunki bo juz je znam.
7 sty 19:40
Hello :): −2x + mx − 2m = 0
Δ= m
2 − 16m
1 przypadek
m
2 − 16m > 0
m(m−16)>0
Miejsca zerowe: m
1=0 i m
2=16
Parabolka. Ramiona w góre.
m∊(− nieskończoności,0)u (16,nieskończoność)
2przypadek
x
w>1
| | −b | |
By obliczyć xw korzystasz wzór na p. Czyli |
| . |
| | 2a | |
Mnożysz przez 4.
m>4
3 przypadek
f(1)<0
−2*1 + m*1 − 2m < 0
m>−2
Wyznaczasz potem cześć wspólną z tych 3 przedziałów i wychodzi na to, że m>16.
7 sty 19:52
Hello :): Chyba tak to powinno wyglądać.
7 sty 19:53
Skipper:
... dokładnie
Tylko to nie przypadek ...a warunek −
7 sty 19:55
ahg: dobra dzieki bardzo , mialem wzor m2 − 16m tylko dalej ten 3 warunek był nie halo dla mnie .
w sumie nadal nie wiem dlaczego f(1) <0 skad taki warunek ?
7 sty 20:05
Skipper:

... to narysuj ... będzie jasne
7 sty 20:27