?
Patryk: 2x4−9x3+14x2−9x+2=0
da się jakoś pogrupować ?
7 sty 18:38
Hello :): Twierdzenie Bezout'a poszukaj czy jak mu tam.
7 sty 18:43
jikA:
Widać że jest to równanie symetryczne więc zakładając że x ≠ 0 podzielimy przez x
2 to równanie
| | 9 | | 2 | |
2x2 − 9x + 14 − |
| + |
| = 0 |
| | x | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
2(x2 + |
| ) − 9(x + |
| ) + 14 = 0 |
| | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
2(x2 + 2 + |
| − 2) − 9(x + |
| ) + 14 = 0 |
| | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
2[(x + |
| )2 − 2] − 9(x + |
| ) + 14 = 0 |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
2(x + |
| )2 − 4 − 9(x + |
| ) + 14 = 0 |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
2(x + |
| )2 − 9(x + |
| ) + 10 = 0 |
| | x | | x | |
| | 1 | |
Podstawiamy x + |
| = t w ten sposób otrzymamy |
| | x | |
2t
2 − 9t + 10 = 0
7 sty 18:43
Patryk: dzięki,znałem ten sposób ale nie pomyslałem o nim
7 sty 18:45
jikA:
Ale to musisz koniecznie grupować? Ten sposób jest w miarę łatwy i widać kiedy go stosować.
7 sty 18:58
Patryk: nie,niekoniecznie,a jak poznać ,ze równie jest symetryczne,trzeba podzielić przez x2 czy już
wcześniej cos widać ?
7 sty 19:00
jikA:
Równanie postaci
ax4 + bx3 + cx2 + bx + a = 0
jest równanie symetrycznym.
7 sty 19:02
Patryk: ok
7 sty 19:04
pigor: ..., czyli po symetrii ...

współczynników .
7 sty 19:05
Patryk: 125x3−75x2+15x−1=0 w tym przypadku twierdzenie o pierwiastkach wymiernych ?
7 sty 19:29
jikA:
Widzę że tutaj ukrył się wzór skróconego mnożenia
a3 − 3a2b + 3ab2 − b3 = (a − b)3
(5x)3 − 3 * (5x)2 * 1 + 3 * 5x * 12 − 13 = (5x − 1)3.
7 sty 19:32
Patryk: trzeba byc spostrzegawczym
7 sty 19:38
jikA:
Zobaczysz już niedługo sam będziesz wszystko dostrzegał.
7 sty 19:41
Patryk: miejmy nadzieje
7 sty 19:41
Patryk: √9−8x−x2=3x−3
9−8x−x2≥0∧3x−3≥0
i teraz obustronnie do kwadratu ?
7 sty 20:15
asdf: Pierw dziedzina:
9−8x − x
2 > 0
−x
2 − 8 + 9 > 0
Δ = 64 − 9*4 = 64 +36 = 100
√Δ = 10
| | 8+10 | | 18 | |
x2 = |
| = |
| = −9 |
| | −2 | | −2 | |
x ∊ (−
∞;−9)u(1;
∞)
7 sty 20:18
asdf: oczywiscie x ∊(−∞;−9>u<1;∞)
7 sty 20:18
Patryk: czyli to 3x−3≥0 niepotrzebne
7 sty 20:22
jikA:
Potrzebnie.
7 sty 20:31
Patryk: ok
7 sty 20:32
Patryk: (3x−3)√9−8x−x2≥0 a to jak zrobić ?
7 sty 20:34
jikA:
Pierwiastek jest dodatni więc tylko o nierówności będzie decydował czynnik 3x − 3.
Oczywiście najpierw dziedzina.
7 sty 20:36
Patryk: asdf: ta dziedzina to odwrotnie
7 sty 20:38
Patryk: wychodzi mi x=1 na nierówność a to jest źle
7 sty 20:39
jikA:
Czemu źle

. Tylko trochę się zapędziłem bo przecież m * 0 ≥ 0 spełnia też warunki więc
nierówność będzie spełniona kiedy
√9 − 8x − x2 = 0 lub 3(x − 1) ≥ 0 ∧ x należy do
dziedziny.
7 sty 20:48