:)
L.: Kolarz przejechał trasę dł.60km.gdyby jechal ze srednia predkoscia wieksza o 1 km/h to
przejechalbyte trase w czasie o 6 min krotszym.oblicz z jaka srednia predkoscia jechal ten
kolarz.
Pomocy!

mam jutro spr a komplenie nie pojmuje tego rodzaju zadan ...
7 sty 18:29
L.: wychdozi mi delta ujemna:(
7 sty 18:45
pigor: ... np. tak : niech
v=? − szukana szybkość (prędkość średnia), to z
warunków zadania
s=60= vt= (v+1)(t−
660) ⇔ t=
60v i (v+1)(
60v−
110)=60 / * 10v ⇒
⇒ (v+1)(600−v)=600v ⇔ ⇔ −v
2+600−v= 0 ⇔ v
2+v−600= 0 i
√Δ=49 v>0 ⇒
⇒ v=
12(−1+49) ⇔
v=24 km/h. ...
7 sty 18:52
L.: dzieki!juz rozumiem. nie umialam odczytac ktore to b,a ktore a
7 sty 18:59