Układy równań (oznaczony, nieoznaczony i sprzeczny)
Emilia: Proszę o pomoc, przede mną sprawdzian z układów równań, a mam z tym problemy, mógłby ktoś
sprawdzić czy dobrze rozumiem.Chodzi mi też o to czy w dobry sposób zapisuje te układy. Mam na
zadanie dom. jako powtórke kilka przykładów i mam z pośród nich wybrać jeden oznaczony, jeden
nieoznaczony i jeden sprzeczny, no i wybrałam tylko nie wiem czy dobrze, z góry dziękuje za
pomoc.
x+y=5
x+y=3
x=5−y
5−y+y=3
x=5−y
5≠3 i to jest układ sprzeczny ( dobrze myśle?)
−x+y= −5
x+y= 5
−x+y= −5
x=5−y
−(5 −y) +y = −5
x=5−y
−5+y+y = −5
x=5−y
2y = −10 |:2
x=5−y
y= −5
x=5−y
y= −5
x= 5 − ( −5)
y= −5
x= 10 To jest układ oznaczony?
−x+y = −5
x−y=5
y= −5+x
x−y= 5
y= −5 +x
x− (− 5 +x) = 5
y= −5+x
x+5 −x= 5
y= −5+x
5=5 i to jest nieoznaczony, tak? Bo mi w nim coś nie pasuje bo nie moge go
dalej rozwiązać czyli co mam go tak skończyć?
7 sty 18:25
Hello :): Sprzeczny wtedy gdy nie mają punków wspólnych. Rozróżnisz je wtedy, gdy mają ten sam
współczynnik a, lecz współczynnik b jest różny.
Oznaczony, wtedy gdy mają jeden punkt wspólny. Czyli a jest różne w obu przypadkach.
Nieoznaczony wtedy kiedy funkcje się pokrywają. a i b jest takie same jak w drugiej funkcji.
7 sty 18:28
Emilia: dziękuje

ale dobrze to rozwiązałam?
7 sty 18:29
Hello :): Jeśli wychodzi że liczby są różne np. 4 = 5 piszesz sprzeczność, układ sprzeczny.
Nie możesz przekreślać znaku równości, bo to wtedy piszesz, że to prawda.
Jeśli liczby są równe 3 = 3 to układ nieoznaczony.
7 sty 18:30
Hello :): Wychodzi na to, że tak.
7 sty 18:31
Emilia: dziękuje, bardzo mi to pomogło

zawsze myślałam,że jak jest sprzeczny to trzeba dawać ≠.
Teraz już wiem,że nie wolno tak robić, dziękuje.
7 sty 18:33