parametr-wart.bezwzgledna
aabae: dla jakich wartości parametru m równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie?
||x−4|−x|=m
prosilbym glownie o odpowiedz czy rozwiazanie bedzie pod postacia przedzialu czy zbioru..
7 sty 17:16
abc: zbioru, dlatego ze jest to rownosc
7 sty 17:17
aabae: a czy poprawne jest rozwiazanie graficzne poprzez narysowanie wykresow y=|x−4| i y=x ?
7 sty 17:19
Mati_gg9225535:
proponuje narysowac y = |x − 4| − x i to spod osi OX odbic do gory przy czym wykres y = |x − 4|
− x nalezy rozwazyc 2 przypadki i narysowac wykres w przedzialach, przynajmniej robiac krok po
kroku mniejsze ryzyko pomylki
7 sty 17:23
abc: 1° x >= 4
2° x < 4
1° |x − 4| − x = m ⋁ 2° |x − 4| = −m
1° |x − 4| = m + x ⋁ 2° |x − 4| = −m + x
1° (x − 4 = −m − x ∨ x − 4 = m + x) ⋁ 2° (x − 4 = m − x ⋁ x − 4 = −m + x)
1° (m = −2x + 4 ⋁ m = −4) ⋁ 2° (m = 2x − 4 ⋁ m = 4)
patrzysz ile masz rozwiazan w poszczegolnych przedzialach; rozwiazanie jest suma tych
rozwiazan; wydaje mi sie, ze tak powinno byc dobrze
7 sty 17:29
Cusack: " a czy poprawne jest rozwiazanie graficzne poprzez narysowanie wykresow y=|x−4| i y=x "
Nie.
Narysuj |x−4|−x a później odbij symetrycznie wzgledem osi OX tę czesc wykresu która znajduje
sie podosia OX
m to jest jakaś funkcja stała.
Metodą 'linijkową' proponuje, czyli jak juz narysujesz wykres to linijką jeździsz równolegle do
osi OX i patrzysz kiedy jest jedno przeciecie z wykresem.
7 sty 17:30
7 sty 17:37