Równania macierzowe
Paulinka: Obliczyc rownanie macierzowe
| −1 1 2 | | 8 −4 | T
x * | 1 1 1 | = | 4 8 |
|0 1 −1| | 0 4 |
Ostatnia macierz jest transponowana
7 sty 17:10
Edzia:
|−1 1 2|
X * |1 1 1| = |8 4 0|
|0 1−1| |−4 8 4|
|−1 1 2| −1 |
X= |8 4 0| * |1 1 1| > ta ostatnia to macierz A
|−4 8 4| |0 1 −1| |
|A|= 1+2+0−0+1+1=5
| |−2| |−1| | 1| | | −2 1 −1|
AD = | |−3| | 1| |−1| | = | 3 1 1|
| |−1| |−3| |−2| | |−1 3 −2|
A−1 = 1|A| * (AD)T
|−25 35 −15 |
A−1 = | 15 15 35 | (na dole są 5 bo nie wiem, czy tam widać)
|−15 15 −25 |
| −225 535 45 |
X= | 4 −135 535 |
7 sty 18:08
Edzia: posprawdzaj jeszcze wyniki czy nic ni epomysliłam
7 sty 18:08