wyrażenia algebraiczne
l: Bardzo proszę o pomoc

Basen napełniany jest pierwszą rurą w ciągu 5 godzin, a opróżniany
drugą w ciągu 4 godzin. Po jakim czasie pełny basen zostanie opróżniony przy obu przepływach
otwartych?
7 sty 16:55
Mati_gg9225535:
x− czas samodzielnej pracy I rury
y− czas samodzielnej pracy II rury
z− czas pracy obu rur na raz
1 − całość pracy
| 1 | |
| − wydajność pracy I rury |
| x | |
| 1 | |
| − wydajność pracy II rury |
| y | |
| 1 | |
| − wydajność pracy obu rur na raz |
| z | |
x=5h
y=4h
| 1 | | 1 | | 1 | | 5 | | 4 | | 1 | |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| z | | 4 | | 5 | | 20 | | 20 | | 20 | |
z = 20h
nie jestem pewien rozwiązania wiec dobrze jeśli ktoś to sprawdzi
7 sty 17:18
l: dziękuje nawet za to
7 sty 17:26
Mati_gg9225535: proszę

a jesli masz odpowiedzi to sobie sprawdz
7 sty 17:30
l: a umiałbyś zrobić to?
Po owalnej bieżni długości 1200m biegają dwaj chłopcy. jeśli biegną w tym samym kierunku, to
mijają się co 20 min. Jeśli biegną w przeciwnych kierunkach to mijają się co 5 min. Oblicz z
jaką prędkością ( w km/h) biegnie każdy z chłopców ?
7 sty 17:31
l: sprawdziłam,jest dobrze. Dziękuje
7 sty 17:32
Mati_gg9225535:
z matematyki czy z fizyki ? ;>
7 sty 17:52
Sol: matematyki
7 sty 17:53
l: z matematyki
7 sty 17:54
l: widzę,że nie tylko ja muszę je zrobić
7 sty 17:55
Mati_gg9225535: wyszlo mi ze jeden stoi w miejscu a drugi biegnie z predkoscia 3,6km/h

chyba cos nie tak
7 sty 18:08
l: no,trochę dziwne rozwiązanie xd
7 sty 18:10
Mati_gg9225535: o juz wiem czemu tak wyszlo mi

zaraz poprawie, masz odp w razie czego ?
7 sty 18:17
l: mam
7 sty 18:19
Mati_gg9225535: czcy ktoras predkosc wynosci 5,4km/h ?
7 sty 18:23
l: tak,a druga 9 km/h
7 sty 18:24
Mati_gg9225535: jupi
7 sty 18:25
l: ja też się cieszę,być może nawet to zrozumiem
7 sty 18:26
Mati_gg9225535: czekaj napisze Ci to recznie bo zanim tu rysunek wykonam to mnie cos trafi : )
7 sty 18:28
l: dobrze,nie ma sprawy . I tak mnie ratujesz
7 sty 18:30
l: kurcze,aż tyle z tym roboty?
7 sty 18:40
7 sty 18:43
l: znam to
7 sty 18:43
Mati_gg9225535:
II klasa liceum jak podejrzewam ?
7 sty 18:45
l: od razu widać,że trafiłam na profesjonalistę w logicznym myśleniu

blisko,ale 1 ,za to z
rozszerzoną matmą
7 sty 18:48
l: dziękuję za ilość pracy jaką włożyłeś w to zadanie
7 sty 18:49
l: postaram się je jakoś ogarnąć

powodzenia w nauce
7 sty 18:50
Mati_gg9225535:
ja tylko powtarzam do matury

ucz sie pilnie

pozdrawiam
7 sty 18:51
Mati_gg9225535:
dzięki dzięki, wzajemnie
7 sty 18:51
Mati_gg9225535: ewentualne pytania na załączone gg bo juz mnie nie ma
7 sty 18:52
l: Ty również. Myślę,że z takimi umiejętnościami dasz sobię radę(przynajmniej w matmie)

trzymaj
się
7 sty 18:52