bardzo prosze o pomoc
jarek: wiadomo ze sin2α=3 i katα jest katem ostrym . wyznacz miare katu α
7 sty 16:49
jikA:
Nie istnieje taki kąt.
7 sty 16:51
jarek: mozecie wyjasnic dlaczego , moze jest jakis błod wyjasnijcie moze na innym przykladzie
7 sty 16:53
jikA:
Sinus przyjmuje wartości tylko i wyłącznie w przedziale [−1 ; 1] zauważysz to na wykresie
funkcji sinusa.
7 sty 16:56
Ajtek:
−1≤sinx≤1
0≤sin2x≤1
To są zbiory wartości f. sinx i sin2x
7 sty 16:57
Mati_gg9225535:
mozesz to tez sprawdzic jesli bardzo chcesz podstawiajac wartosc sin2α=3 do rownania jedynki
trygonometrycznej
3+ cos2α = 1
cos2α = −2
sprzecznosc
7 sty 16:59