Pomóżcie mi,proszę.
juleczka: bardzo proszę o pomoc przy rozwiązaniu poniższych zadań,matematyka nie jest moją najmocniejszą
stroną,podziwiam tych wszystkich których nie mają z tym problemu. Oto zadania:
6x2(x+3)4(x+1)(x+2)<0;
x4+2x3−x−2=0;
x3−13x+12<=0.
Zadania proszę razem z wykresami jeśli można.
7 sty 16:47
Mati_gg9225535:
probuj sama bede pomagal

z pierwszego wystarzczy odczytac miejsca zerowe i zaznaczyc parzystokrotne ( do potegi
parzystej − do drugiej do 4 do 6 itd)
7 sty 16:53
Mati_gg9225535: odczytaj i zapisz je tu, umowmy sie ze parzystokrotne bedziesz brala w nawias
7 sty 16:54
Mati_gg9225535: no coz...
7 sty 17:20
roubi: 6x2(x+3)4(x+1)(x+2)<0; proszę Was ,co mam po kolei robić by rozwiązać te zadanie w tzw.krok po
kroku.Nauczycielka w szkole nie potrafi przekazać matołom wiedzy
8 sty 22:14
PW: Mamy tam dwa wyrażenia podniesione do kwadratu:
x2 i (x+3)2
Dla x−0 i dla x=−3 wyrażenia te zerują się, ale x=0 ani x=−3 nie spełniają nierówności (po
lewej zero i po prawej zero). Dla pozostałych x te wyrażenia są dodatnie, a więc można przez
nie podzielić nierówność stronami, nie zmieniając nierówności na przeciwną. Po dzieleniu
zostaje
(x+1)(x+2)<0
− bułka z masłem, pardon, parabola.
8 sty 23:15
PW: Prostuję: (x+3)4 − to w ferworze walki, ale sens pozostaje ten sam.
8 sty 23:16