prosze o wyjasnienie i jak mozna prosic to i o obliczenia :P
tomek2222: oblicz cosα jesli wiadomo ,że α jest katem ostrym i tgα=3
7 sty 16:39
Saizou :

a żeby obliczyć x zastosuj tw. Pitagorasa
7 sty 16:42
Artur z miasta Neptuna:
Do rozwiazania musisz uzyc dwoch wzorow
1) jedynka trygonometryczna (dlatego jest wzmianka o tym w ktorej cwiartce jest kat)
2) zapis tgx za pomoca sinusa i cosinusa
7 sty 16:43
Piotr:

x
2= 3
2+1
2
x=
√10
7 sty 16:46
jikA:
| | 1 | |
ctg(x) = |
| ⇒ tg(x) = 3 |
| | tg(x) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cos(x) = |
| = |
| = |
| |
| | √1 + tg2(x) | | √1 + 9 | | √10 | |
| | tg(x) | | 3 | | 3 | |
sin(x) = |
| = |
| = |
| |
| | √1 + tg2(x) | | √1 + 9 | | √10 | |
7 sty 16:50