pomoże ktoś?
Magicznypablo: x
2+2x−2|x+1|+2=0
pomoże ktoś? bo nie wiem co mam zrobić z tą bezwzględnością
7 sty 16:20
Dominik: rozwiazac w odpowiednich przedzialach
| | ⎧ | x + 1 dla x ≥ −1 | |
| |x + 1| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x − 1 dla x < −1 | |
7 sty 16:21
Magicznypablo: hm... ale jak ja mam to teraz wsadzić to tego zadania?
7 sty 16:23
123_123_123_123: Najpierw rozwiązujesz w x ≥ −1
Czyli rownanie wyglada tak:
x2 + 2x − 2x − 2 + 2 = 0
Wyjda ci jakies rozwiazania i bierzesz te co są ≥−1
Pozniej dla x < − 1
x2 + 2x +2x + 2 + 2 = 0
7 sty 16:25
Magicznypablo: dzięki
7 sty 16:28