Dosyć prosta pochodna
Mateusz: Przypomni mi ktoś jak rozwiązać tą pochodną?
(2√x+1)'
7 sty 16:10
Mateusz: | | 1 | |
wyszło mi |
| przy użyciu wzoru f'g+fg' |
| | √x+1 | |
7 sty 16:26
jikA:
Skoro są z nią problemy to można zrobić podstawienie chociaż ta pochodna jest dość elementarna
Niech x + 1 = t wtedy
| | 2 | | 1 | | 1 | |
(2√t)' = |
| * t' = |
| * (x + 1)' = |
| * (1 + 0) = |
| | 2√t | | √x + 1 | | √x + 1 | |
7 sty 16:28
Mateusz: Okej, czyli wyszło nam tak samo. Dziękówka za pomoc.
7 sty 16:32