...
harris: Przekątna prostopadłościanu tworzy z jego ścianami bocznymi kąty α,β,γ. Wykaż, że
cos2α+cos2β+cos2γ=2
7 sty 16:04
Mati_gg9225535:

z twierdzeń Pitagorasa wszystko, widzisz ?
7 sty 16:41
harris: No ok widze

. Jak coś to będę pytał.
7 sty 16:47
Mati_gg9225535: ok
7 sty 16:49
Mati_gg9225535: nie oznaczylem katow α β γ bo by bylo nieczytelne juz troche, ale to bez roznicy wazne zeby byl
miedzy niebieska linia przerywana a ktoras kolorowa przerywana
7 sty 16:50
jaryn93: Mógłby ktoś to rozpisać?
10 sty 08:37
AS:
a = p*sin(α) , b = p*sin(β) , c = p*sin(γ)
a2 + b2 + c2 = p2
p2*sin2(α) + p2*sin2(β) + p2*sin2(γ) = p2 | : p*2
sin2(α) + sin2(β) + sin2(γ) = 1
ale sin2(α) = 1 − cos2(α) , sin2(β) = 1 − cos2(β) ,sin2(γ) = 1 − cos2(γ)
1 − cos2(α) + 1 − cos2(β) + 1 − cos2(γ) = 1 stąd
cos2(α) + cos2(β) + cos2(γ) = 2 c.n.d.
10 sty 11:14