.
omegaa: Sześcian o krawędzi a=3 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź dolnej podstawy i
nachyloną do podstawy pod kątem α. Pole otrzymanego przekroju jest równe 6√3. Wyznacz kąt α
7 sty 16:02
omegaa: up
8 sty 14:00
Aga1.:

3x=6
√3
x=2
√3
α=
odczytaj z tabeli.
8 sty 14:49
Eta:

Przekrój jest prostokątem o bokach długości: |BL|+|CK|=b i |BC|=|KL|=3
| | a | | 3 | |
Z trójkąta prostokątnego BNL b= |
| = |
| |
| | sinα | | sinα | |
| | 9 | | 9 | |
P(przekroju)= a*b= |
| ⇒ |
| = 6√3 |
| | sinα | | sinα | |
to sinα= .......... ⇒
α=.........
dokończ
8 sty 14:49