Wykaż
Dołp: Założenie: a + b = 1
Twierdzenie : a2 + b2≥ 0,5
7 sty 16:02
jikA:
a + b = 1 ⇒ b = 1 − a
1
a2 + (1 − a)2 ≥
2
1
a2 + 1 − 2a + a2 −
2
1
1
2a2 − 2a +
≥ 0 / *
2
2
1
a2 − a +
≥ 0
4
1
1
(a)2 − 2 *
* a + (
)2 ≥ 0 x2 + 2 * x * y + y2 = (x + y)2
2
2
1
(a −
)2 ≥ 0
2
Kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej jest zawsze nieujemny.
Co kończy dowód.
7 sty 16:17
Dołp: Dzięki Wielkie
7 sty 16:21
PW: A gdybyś znał twierdzenie o nierówności między średnią arytmetyczną kwadratów a kwadratem
średniej arytmetycznej
x2+y2
x+y
≥ (
)2,
2
2
to byś rozwiązał w jednej linijce:
a2+b2
a+b
1
1
≥ (
)2=(
}2=
2
2
2
4
(pisząc równość wykorzystaliśmy założenie a+b=1).
Dlatego zachęcam do opanowania takich nierówności − niezależnie od tego, czy Komisja
Egzaminacyjna zaleca te wzory, czy nie. Wolno wiedzieć więcej, a jakie to bywa użyteczne.