Nierówności wielomianowe
Hajtowy: Wielomian W(x) = 2x3−6x2+x+a jest podzielny przez dwumian x−3,
a) wyznacz wartość parametru 'a'
b) Dla znalezionej wartości parametru a, rozwiąż nierówność W(x) ≥ (2x2+1)(x2−3x)
a) a=−3
A jak zrobić podpunkt 'b' ?
7 sty 15:54
123_123_123_123: b)
2x3 − 6x2 + x − 3 ≥ (2x2 + 1)(x2 − 3x)
Mnożysz redukujesz, przenosisz na jedną stronę i rozwiązujesz nierówność W(x) ≥ 0
7 sty 16:09
Hajtowy: −2x4+8x3−7x2+4x−3 ≥ 0
Doszedłem do takiej postaci...
Wziąłem się za szukanie dzielnika i znalazłem, że W(1)=0
Z czego wychodzi mi −2x3−6x2−x+3
Wspólny dzielnik −2x3−6x2−x+3 to jest W(−1)=0
No i z tego wychodzi mi −2x2−4x+3
Ale gdy liczę deltę, to △= 40
A powinny wyjść ładne pierwiastki, gdzie robię błąd?
7 sty 16:23
Saizou : a nie łatwiej pogrupować
−2x4+8x3−6x2−x2+4x−3≥0
2x2(−x2+4x−3)+1(−x2+4x−3)≥0
(2x2+1)(−x2+4x−3)≥0
(2x2+1)(−x2+x+3x−3)≥0
(2x2+1)[−x(x−1)+3(x−1)]≥0
(2x2+1)(−x+3)(x−1)≥0
7 sty 16:29