wielomiany zespolone
Łukasz: mam pytanie odnośnie wielomianów zespolonych.
Mam taki przykład: z6+64=0
wiem, że można to wykonać poprzez pierwiastkowanie liczby zespolonej, że "z" równa się
pierwiastkowi 6 stopnia z −64, ale chciałem spytać czy jest możliwość wykonania tego zadania
metodą Hornera. Skoro jest potęga 6 stopnia to nie ma możliwości znaleźć podzielnika z 64 tak
aby wyszedł wynik 0 bo zawsze będzie dodatnia liczba przy "z".
7 sty 15:39
jikA:
W(z) = z6 + 64
W(2i) = (2i)6 + 64 = 64 * (−1) + 64 = 0
W(−2i) = (−2i)6 + 64 = 64 * (−1) + 64 = 0
7 sty 15:53
Łukasz: można tak, że 2i jest dzielnikiem liczby 64?
7 sty 15:55
jikA:
Nie jest dzielnikiem ale wystarczy zauważyć że pierwiastkiem tego wielomianu
są liczby z = ±2i (z twierdzenia Bézouta to pokazaliśmy ponieważ W(±2i) = 0) tak więc wiemy
że W(z) = z6 + 64 jest podzielny przez dwumian z + 2i oraz z − 2i czyli przez z2 + 4.
7 sty 16:00
jikA:
Lub zrobić taką rzecz
z6 + 64 = 0
z6 = −64 (−64 = (±2i)6) ⇒ z = ±2i lecz zostają nam pozostałe 4 pierwiastki które łatwo da się
obliczyć.
7 sty 16:03
Łukasz: dzięki
7 sty 16:11
Mila: z=
6√−64
|−64|=64
φ=π
| | (π+2kπ) | | (π+2kπ) | |
zk=6√64(cos |
| +isin |
| ) gdzie k∊{0,1,2,3,4,5} |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | √3 | | 1 | |
z0=2(cos |
| +isin |
| )=2( |
| +i |
| )=√3+i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | |
z1=2(cos |
| +isin |
| =2i |
| | 6 | | 6) | |
| | 5π | | 5π | | √3 | | 1 | |
z2=2(cos |
| +sin |
| =2(− |
| + |
| i)=−√3+i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 7π | | 7π | |
z3=2*(cos |
| +isin |
| =√3−i |
| | 6 | | 6 | |
| | 9π | | 9π | |
z4=2(cos |
| +isin |
| )=2(0−1i)=−2i |
| | 6 | | 6 | |
| | 11π | | 11π | |
z5=2(cos |
| +isin |
| )= dokończ |
| | 6 | | 6 | |
7 sty 16:16
Łukasz: Dzięki Mila za poświęcony czas
7 sty 16:20
Mila:
7 sty 16:23