uklady równan
robert: dla jakich wartosci parametru k rozwiązanie ukladu jest
jest:
a)parą liczb ujemnych
b)parą liczb dodatnich
c)parą liczb o przeciwnych znakach
7 sty 15:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
odejmij od siebie równania stronami i będziesz miał wyznaczony 'x'
wtedy podstaw ten wyznaczony 'x' do pierwszego równania i wyznacz 'y'
mając wyznaczone 'x' i 'y' (zalezne od parametru k)
rozwiąż poszczególne podpunkty
7 sty 15:30
robert: mógłbyś mi pomóc bo nie wiem do konca jak to zrobic
7 sty 15:41
Marcin: | ⎧ | x−y=k−1 | * (−1) | |
| ⎩ | 2x−y=3−k |
|
+ −−−−−−−−−−−−−−−
x= −2k+4
z pierwszego równania wyznaczam y podstawiając x:
x−y=k−1
−2k+4−y=k−1
y=−3k+5
Teraz naprowadzę Cię w pierwszym podpunkcie a Ty pomyśl jak zrobić kolejne
−3k + 5 <0 ⋀ −2k+4<0
−3k <−5 | : (−3) 2k >4 | : 2
k>1
23 ⋀ k>2
Wyłączając część wspólną wychodzi, że k∊(2;+
∞)
7 sty 16:07
Marcin: zamiast 5 w 4) linijce powinno być k
7 sty 16:07
gosia: marcin a moglbys jeszcze pomóc podpunkt c
7 sty 16:12
Dominik: o przeciwnych znakach czyli x > 0 i y < 0, lub x < 0 i y > 0
7 sty 16:14
Marcin: −3k + 5 <0 ⋀ −2k+4>0 lub −3k + 5 >0 ⋀ −2k+4<0
7 sty 16:22