loitzl9006:
a)
Równanie to można przedstawić w postaci
|sin(x)|=2sin(x)cos(x)
najpierw zauważmy, że jeżeli sin(x)=0 , to równanie jest spełnione.
Zatem na pewno x=kπ dla k całkowitego
Teraz rozwiązujemy równanie dla x≠kπ
Podzielimy równanie obustronnie przez sin(x)
lewa strona może być albo równa 1, albo −1 w zależności od tego czy sin(x)>0 czy sin(x)<0
Dla sin(x)>0
1=2cos(x)
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | π | |
ale drugie odrzucasz, bo dla x=− |
| +2kπ |
| | 3 | |
sinus x jest ujemny, a na początku założyliśmy że sin(x)>0
Dla sin(x)<0
−1=2cos(x)
| | 2π | | 2π | |
x = − |
| + 2kπ lub x = |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | |
Drugie odrzucasz, bo dla x = |
| + 2kπ sinus x jest dodatni a miał być ujemny |
| | 3 | |
ostateczne rozwiązanie
| | 2π | | π | |
x = − |
| + 2kπ lub x= |
| +2kπ lub x=kπ |
| | 3 | | 3 | |
b) dziedzina: cos(x)≠0
wykorzystajmy tożsamość cos(2x)=2cos
2x−1
podstawmy cos(x)=t; z zastrzeżeniem że t∊<−1;1> \ {0}
mnożymy razy t
2 (liczbę dodatnią) więc znak nierówności bez zmian
(2t
2−t−1)*t<0
delta z 2t
2−t−1 jest równa 9, więc pierwiastek to 3,
rysujemy "wężyk", odczytujemy rozwiązanie
a więc
| | 1 | |
( cos(x) > −1 ∧ cos(x) < − |
| ) ∨ ( cos(x) > 0 ∧ cos(x) < 1 ) |
| | 2 | |
dokończ
c) tożsamość cos(2x)=1−2sin
2(x) po lewej i podstawiasz sin(x)=t, dalej podobnie jak w drugim