Ciągi
Settel: | | 1+2+3+...+3n | |
Ciąg an określony jest wzorem an= |
| |
| | n+(n+1)+...+2n | |
a) obliczyć drugi wyraz ciągu
b) zbadać monotoniczność ciągu a
n
7 sty 13:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
licznik i mianownik to ciągi arytmetyczne
oblicz ich sumy
7 sty 14:06
Settel: | | a1+an | |
Ze wzoru Sn = |
| n ? |
| | 2 | |
7 sty 14:10
Settel: ale jak później policzyć drugi wyraz ciągu i monotoniczność?
7 sty 14:13
Mateusz: Tutaj otrzymasz sumy w zaleznosci od n wiec nie bedzie z tym problemu
7 sty 14:15
Settel: Ja mam problem, bo w ogóle nie wiem jak to liczyć nawet. Matematyka jest zupełnie nie dla mnie
T.T
7 sty 14:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
to po co na studia się szło

wiem że to pytanie nie na miejscu −− ale sorki ... jak się ma
problemy z matematyka to się nie wybiera kierunków związanych z nią
pokaż ile wynosi S
n licznika a ile S
n mianownika
7 sty 14:35
Settel: Spoko, pytanie jak najbardziej na miejscu, też się nad tym zastanawiam ciągle

po kiego
grzyba mi ta matma była? Noga ze mnie kulawa z matmy. No nic, zadań nie zrobię, i się problem
sam rozwiąże
7 sty 14:39
Mila:
Settel, nie poddawaj się. Ciąg jest nietypowy i możesz mieć trudności.
licznik:ciąg arytmetyczny bn
1+2+3+........+3n skaładniki są kolejnymi wyrazami c.a.
b
1=1 ; ostatni wyraz=3n ; r=1
| | 1+3n | |
Sb= |
| *3n ( jest 3n wyrazów zsumowanych) |
| | 2 | |
Mianownik:ciąg arytmetyczny cn
c
1=n i ostatni wyraz =2n [tu mamy (n+1) wyrazów]
| | (1+3n)*3n | | 2 | | 1+3n | |
an= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 3n(n+1) | | n+1 | |
2) monotoniczność ciągu:
Badasz znak różnicy: a
n+1−a
n
7 sty 21:18