Zbadaj monotonicznosc ciagu , prosze o pomoc
kages:
7 sty 13:35
kages: pomoze ktos?
7 sty 13:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam w mianowniku jest 5*n czy 5
n
7 sty 13:47
Skipper:
| an+1 | | (n+1)! | | 5n | | 5n(n+1 | |
| = |
| * |
| = |
| =n
|
| an | | 5(n+1) | | n! | | 5(n+1) | |
wniosek

?
7 sty 13:50
kages: w mianowkiku jest 5n
7 sty 13:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
| an+1 | | (n+1)! | | 5n | | n+1 | |
| = |
| * |
| = |
| ... a więc   |
| an | | 5*5n | | n! | | 5 | |
7 sty 13:52
kages: Dziekuje za rozwiazanie ale nie moge dojsc do sedna , moglbym prosic o kilka slow wytlumaczenia
7 sty 13:55
Aga1.: to
| | (n+1)! | | n!*(n+1) | |
an+1= |
| = |
| |
| | 5n+1 | | 5*5n | |
Tyle wystarczy?
7 sty 14:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli badasz monotonicznośc ciągu a
n
to możesz to zrobić na dwa sposoby (mozna na więcej ... ale te dwa są podstawowe)
1)
a
n+1 − a
n
przydaje się gdy nie masz pierwiastków, gdy są logarytmy ... nie masz ułamków ... lub gdy
widzisz, ze dużo czynników Ci się zredukuje
jeżeli ta róznica:
>0 to ciąg rosnący
=0 to ciąg stały
<0 to malejący
przydaje się przy:
pierwiastkach n'tego stopnia, silniach, potęgach o wykładniku n
jeżeli ten iloraz
>1 to ciąg rosnący
=1 to stały
<1 to malejący
patrząc na ciąg a
n wybierasz drugą metodę
| | n+1 | |
iloraz wyszedł |
| co dla małych 'n' będzie <1... a od pewnego n będzie >1 |
| | 5 | |
co znaczy, że ten ciąg:
maleje dla n=1 .... (wyznacz)
jest stały dla jednego 'n' (wyznacz) −−− czyli element a
n oraz a
n+1 dla tego konkretnego
'n' przyjmuje taką samą wartość
a następnie rośnie dla n>...(wyznacz)
7 sty 14:41
PW: Sedno to stwierdzenie:
Badam iloraz, bo jeśli wiem, że wszystkie wyrazy ciągu są dodatnie, to
(zamiast badać, czy następny jest większy od poprzedniego − badam, czy iloraz jest większy od
jedynki).
7 sty 14:41
kages: Bardzo dziekuje za pomoc
7 sty 16:50