.
Wiola: Oblicz pole trójkąta,którego jeden z kątów to 450,a boki przy tym kącie mają długość 4√6 i
6√2.
P=12a*h
P=12*2√6*4√6
P=24
(4√6)2+a2=(6√2)2
96−a2=72
a2=24
a=√24
a=2√6
Osobom w mojej kl wyszedł taki wynik:6√24
7 sty 13:34
Wiola: Spr mi ktoś?To ostatnie zadanie.Wynik mi wyszedł 2√6
7 sty 13:37
Janek191:
a = 4√6
b = 6√2
γ = 45o
P = 0,5 a*b*sin γ
więc
P = 0,5 * 4√6 * 6√2* 0,5 √2 = √6*12 = 12√6
================================================
7 sty 13:47
Wiola: Dziękuje Janku191
7 sty 13:49
Janek191:
6 √24 = 6 *√4*6 = 6* √4*√6 = 6*2 √6 = 12 √6
7 sty 13:49